Elektromágneses helyiségárnyékolás

Az elektromágneses helyiségárnyékolásoknak kettős célja lehet:

  • egyik, hogy egy adott helyiségbe a kívülről érkező zavarjelek bejutását megakadályozza, vagy lecsökkentse;
  • a másik, hogy a helyiségben keletkező zavarjeleket, és egyéb elektromágneses jelek környezetbe való kijutását meggátolja

Az elektromágneses árnyékolás olyan technológiai megoldásokat jelent, amelyek segítségével csökkenthetjük az elektromágneses sugárzás hatását és védelmet nyújthatunk azoknak az eszközöknek és rendszereknek, amelyek káros hatásokkal járhatnak az emberi egészségre. A modern életünkben egyre több elektromágneses sugárzásnak vagyunk kitéve a mobiltelefonoktól és vezeték nélküli hálózatoktól a műholdas kommunikációig. Ezért kiemelten fontos megértenünk az elektromágneses árnyékolás jelentőségét és az elérhető védelmi lehetőségeket.

Számos elektromágneses árnyékolás technológia létezik, amelyek segíthetnek csökkenteni a sugárzás káros hatásait. Az egyik legegyszerűbb és legelterjedtebb megoldás a Faraday-kalitka, amely egy vezetőből készült jól zárt környezetet jelent. Ez a környezet képes elvezetni és eloszlatni az elektromágneses hullámokat, így minimalizálva azok hatását a belső területre.

Elektromágneses árnyékolás
A zavarjelek frekvenciája szerint a következő típusú árnyékolásokat különböztetünk meg:
  • Nagyfrekvenciás elektromágneses helyiségárnyékolások (pl. szerverterem, lehallgatásvédett tárgyaló, NATO helyiség, stúdió, mérő- és vizsgáló laboratórium, stb.)
  • Kisfrekvenciás elektromágneses árnyékolások (transzformátorkamrák, gyűjtősínek, főelosztó helyiségek)

Cégünk vállalja az elektromágneses helyiségárnyékolások tervezését, kivitelezését, ellenőrző méréseinek elvégzését.

Tevékenységi körünkbe tartozik a minősített adatok elektronikus biztonságával kapcsolatos TEMPEST követelmények szerinti tervezési, szakértési feladatok elvégzése is.